1-   فرآیند ارزیابی شرکت­‌های متقاضی استفاده از مزایای قانون حمایت از شرکت­ها و موسسات دانش بنیان چیست؟

 

پاسخ: فرآیند ارزیابی شرکت­‌های متقاضی شامل مراحل زیر است:

1.        ابتدا شرکت متقاضی در سامانه ارزیابی شرکت­‌ها و موسسات دانش­‌بنیان (http://www.reg.daneshbonyan.ir)  ثبت نام می نماید.

2.        دبیرخانه کارگروه پس از بررسی اولیه اسناد و مدارک شرکت، آن را به کارگزار جهت ارزیابی ارجاع می­‌دهد.

3.        کارگزار پس از ارزیابی شرکت متقاضی، اطلاعات خود را در سامانه مربوط به دبیرخانه کارگروه بارگذاری می نماید.

4.        دبیرخانه پس از بررسی فرآیند ارزیابی و صحت اطلاعات و همچنین تطبیق با آیین نامه نتیجه را به کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت­ها و موسسات دانش بنیان ارائه می­‌نماید.

5.        پس از بررسی پرونده شرکت در کارگروه، نتیجه ارزیابی به دبیرخانه اعلام می­گردد.

6.        و نهایتا نتیجه بررسی دانش بنیان بودن شرکت متقاضی، در کارتابل شرکت قسمت «آرشیو» منعکس می­گردد.


 

و نهایتا نتیجه بررسی دانش بنیان بودن شرکت متقاضی، در کارتابل شرکت قسمت «آرشیو درخواست­های ارسالی» منعکس می­گردد.

 

2-   کارگروه ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان چگونه شکل گرفته و متشکل از چه اعضایی است؟

پاسخ: کارگروه ارزیابی شرکت‌های دانش بنیان بر اساس ماده (3) آئین‌نامه اجرایی قانون به ریاست معاون علمی و فناوری رئیس جمهور به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور شکل گرفته و متشکل از اعضای زیر است:

الف ـ معاون علمی و فناوری رئیس جمهور (رئیس)

 ب ـ نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

ج ـ نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

د ـ نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت

ه ـ نماینده وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح

و- نماینده وزارت جهاد کشاورزی

ز- نماینده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات

ح ـ رییس هیات عامل صندوق

ط ـ سه نفر صاحب نظر در حوزه شرکتهای دانش بنیان به پیشنهاد کارگروه و حکم رئیس کارگروه.

ی ـ یک نفر صاحب نظر به پیشنهاد اتاق بازرگانی صنایع٬معادن و کشاورزی ایران و حکم رئیس کارگروه.

 

3-   شرکتی که چند سال عدم فعالیت داشته و فاقد درآمد درج شده در اظهارنامه است پس از چند سال، فعالیت خود را مجدداً آغاز کرده است آیا می‌تواند به عنوان شرکت نوپا تائید شود؟

پاسخ: اگر شرکت دارای اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیست یا دارای درآمد در اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیست:

الف- در صورتی که«كالاها یا خدمات یا فرآیند تولید» مندرج در«فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 1» باشد، بصورت شرکت «نوپا نوع 1» تایید می­شود.

ب- در صورتی که «كالاها یا خدمات یا فرآیند تولید» مندرج در «فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 2» باشد، بصورت شرکت «نوپا نوع 2» تایید می­شود.

4- در صورت ارائه اطلاعات غلط توسط شركت چه مجازات‌هايي براي شركت لحاظ خواهد شد؟

پاسخهر زمان كه عدم صحت اطلاعات وارد شده از سوي شركت محرز شود، آن شركت صلاحيت دانش‌بنيان بودن را از دست داده و موظف به بازگرداندن عوايد احتمالي ناشي از حمايت‌هاي مورد نظر قانون (موضوع ماده 11 قانون) خواهد بود و امكان ورود مجدد به فرايند ارزيابي شركتها را نخواهد داشت.

 

5-   پس از تایید در ارزیابی اولیه چه زمانی کارگزار برای ارزیابی مراجعه می­کند؟

پاسخشرکت باید جهت تماس کارگزار و تعیین زمان ارزیابی منتظر بماند و زمان بازدید از سوی کارگزار ارزیابی با شرکت متقاضی هماهنگ می­شود.

 

6-   آیا پس از تأیید، به شرکت گواهی مکتوب دانش بنیان شدن ارائه می شود؟

پاسخ: خیر، به شرکت­ها پس از تأیید هیچ گونه گواهی مکتوب ارائه نمی­شود، بلکه اسامی شرکت­های تأیید شده در فایل اکسل مربوطه، بر روی صفحه اول سامانه قرار می­گیرد و شرکت­های تأیید شده می­توانند از قسمت «pub.daneshbonyan.ir» ، استعلام تأییدی خود را مشاهده کنند.

7-   پیام های ارسالی به شرکت در کدام قسمت کارتابل شرکت قابل مشاهده است؟

پاسخپیام­هایی که برای شرکت­ها ارسال می­گردد درکارتابل شرکت قسمت «آرشیو، ستون پیام دبیرخانه» و همچنین «صندوق پیام»، قابل مشاهده است.

8-   مدارک تحصیلی و یا رتبه علمی موسسین و یا اعضای هیات مدیره چه تاثیری در روند ارزیابی شرکت خواهد داشت؟

پاسخ: ملاک ارزیابی شرکت­ها، شاخص­های موجود در مصوبه کارگروه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان می­باشد و ممکن است افرادی با مدارک تحصیلی و یا رتبه­علمی بالا، امکان احراز معیارها را نداشته باشند.

 

9-   آیا نوع حقوقی شرکت تاثیری در ارزیابی شرکت خواهد داشت؟

پاسخخیر، همه انواع شرکت­ها و موسسات ثبت شده در اداره کل ثبت شرکت­ها سازمان ثبت اسناد و املاک بصورت مشابه ارزیابی می­شوند.

 

10-  کارگزاران ارزيابي شرکت‌هاي دانش‌بنيان چه نهادها و سازمان‌هایي هستند؟

پاسخکارگزاران ارزيابي شرکت‌هاي دانش‌بنيان بر مبناي شیوه ­نامه انتخاب و فعالیت کارگزاران تعيين شده و به تصويب کارگروه مي‌رسند و اسامی آنها بر روی سامانه ارزیابی شرکت­های دانش ­بنیان رسما اعلام می­شود.

11- چگونه شرکت‌هایی که سابقه فعالیت ارزیابی دارند، می‌توانند به عنوان کارگزار ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان فعال شوند؟

پاسخ::  شرکت‌های متقاضی، بر اساس شیوه­نامه انتخاب و فعالیت کارگزاران(لینک)، می‌توانند تقاضای خود را از طریق آدرس ایمیلAmoozesh.Daneshbonyan@Gmail.Com به دبیرخانه کارگروه مستقر در معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور ارائه دهند. البته تعداد کارگزاران ارزیابی، متناسب با نیازمندی‌های دبیرخانه کارگروه تعیین می‌شود.

 

12-    در صورتی که شرکت قطعات و زیرسیستم ­های کالاها/خدمات خود را نیز به صورت مجزا (یعنی تحت نام تجاری مجزا یا قرارداد فروش مجزا) به فروش می‌رساند، آیا باید این قطعات و زیرسیستم‌ها هم مورد ارزیابی قرار گیرد؟

پاسخقطعات و زیرسیستم­ ها نیز می­توانند مورد بررسی و تایید قرار بگیرند به شرطی که دانش فنی محصول توسط شرکت کسب شده باشد و سطح فناوری کالاها و خدمات دانش بنیان را داشته باشد.علت این جداسازی، استفاده از معافیت ­های مربوط به فروش مجزای این قطعات و زیرسیستم‌ها (البته در صورتی که دانش‌بنیان بودن آنها بعد از ارزیابی مجزا تایید شود) است.

زیرسیستم ­ها بخشی از محصول است که علاوه بر دارا بودن شرط سطح فناوری کالا یا خدمت (بند1-1 ماده 1 آیین­نامه)، حداقل 30 درصد از قیمت فروش محصول، ناشی از آن بخش باشد.

 

13-   شرکت‌­هایی که کالا تولید کرد ه ­اند و کالای خود را در اظهارنامه ذکر نکرده و میزان فروش آن را وارد نکرده‌اند می توانند دانش­‌بنیان شوند؟

پاسخدر صورتی که شرکت‌­های متقاضی «كالاها یا خدمات یا فرآیند تولید» مندرج در «فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 1»را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1)، ساخته و ارایه نمایند، می­توانند بعنوان شرکت دانش­ بنیان تایید شوند.

 

14-   منظور از نمونه آزمایشگاهی محصول چیست؟

پاسخنمونه اولیه ­ای از محصول است که در محیط آزمایشگاهی کارکردهای اصلی محصول نهایی را داشته باشد و شرکت تلاش می­کند با انجام آزمایش­‌ها و طراحی ­های بیشتر، اشکالات آن را برطرف کند، اگرچه ممکن است هنوز محصول نهایی ساخته نشده باشد.

 

15-   آیا تاییدیه و استاندارد برای محصولات دانش‌بنیان الزامی است؟

پاسخدارا بودن تاییدیه و استاندارد برای شرکت‌ها، ذاتا الزامی نیست، با این حال ممکن است کارشناس فنی، بدون مشاهده تاییدیه یا استاندارد محصول، قادر به ارزیابی و تایید محصول نباشد. بعنوان نمونه، کارشناس فنی نتواند یک محصول حوزه دارو را بدون مشاهده تاییدیه‌های آزمایشگاهی، از نظر فنی تایید کند لذا در برخی موارد تاییدیه و استانداردها ضروری است.

 

16-مدت زمان تایید شرکت‌­های دانش بنیان چند سال می‌­باشد؟

پاسختاییدیه دانش‌بنیان شرکت­‌ها برای استفاده از مزایای قانون، برای شرکت‌های «نوپا نوع 1» یا «تولیدی نوع 1» به مدت (2) سال و برای شرکت های «نوپا نوع 2» یا «تولیدی نوع 2» به مدت (3) سال بوده و تمدید این زمان، منوط به ارزیابی و تایید مجدد شرکت، است.

 

 17-چگونه یک شرکت از نوع شرکت دانش­بنیان نوپا به شرکت دانش ­بنیان تولیدی تبدیل می­شود؟

پاسخ: شرکت نوپا پس از اتمام زمان تاییدیه، وارد فرآیند تمدید شده و می‌­تواند در سامانه تقاضا دهد و پس از ارزیابی مجدد و احراز معیارهای شرکت­های تولیدی نوع 1، بصورت شرکت تولیدی نوع 1 تایید شود.

 

18-   آیا خدمات طرح پژوهشی یا خدمات آموزشی، می‌تواند بعنوان دانش‌بنیان پذیرفته شود؟

پاسخ: خدمات طرح پژوهشی تنها در صورتی که بعنوان خدمات تجاری سازی مندرج در فهرست کالاها و خدمات دانش بنیان یا طرح پژوهشی فنی بر روی محصولات فهرست کالاهای دانش‌بنیان انجام شود، می‌­تواند بعنوان خدمات دانش­بنیان پذیرفته شود. (در واقع بعنوان دانش فنی مورد پذیرش قرار می‌­گیرد).

خدمات آموزشی نمی‌تواند بعنوان محصول دانش‌بنیان پذیرفته شود مگر اینکه این خدمات آموزشی تخصصی بوده و برای نصب و استفاده از محصول دانش‌بنیان تولید شده توسط شرکت (در واقع بعنوان بخشی از خدمات تعمیر و نگهداری تخصصی محصول تولید شده شرکت) ارایه شود، که در این صورت می­تواند بعنوان خدمات دانش‌­بنیان پذیرفته شود.

 

19-   شرکتی که قبلا تایید شده است، در چه صورتی می­تواند محصول دانش‌­بنیان جدید خود را معرفی نماید؟

پاسخشرکت‌­هایی که قبلا تایید شده‌­اند و بعد از مدتی محصول جدیدی را به محصولات تولیدی خود اضافه نموده‌­اند، تنها در فرآیند تمدید می­‌توانند محصول خود را ارائه نموده تا مجددا مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت کسب تمامی معیارهای مربوط به کالا و خدمات دانش­‌بنیان مورد تایید، محصول جدید نیز بعنوان کالا و خدمات دانش‌­بنیان شرکت پذیرفته شود.

همچنین اگر شرکت دانش­‌بنیان متقاضی استفاده از حمایت برای محصول جدید باشد، می تواند از طریق درخواست برای حمایت مورد نظر اقدام نماید. این حمایت ها شامل: معافیت حق بیمه قراردادها، معافیت گمرکی، استقرار و تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی می باشد و ارزیابی محصول جدید برای دریافت این حمایت ها توسط دبیرخانه کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان صورت می‌پذیرد.

 

20-   شرکتی که شرط 25 درصد فروش مربوط به محصولات دانش‌­بنیان را کسب نکرده باشد چگونه می­‌تواند دانش­‌بنیان شود؟

پاسخدر صورتی که شرکت‌­های متقاضی «كالاها یا خدمات یا فرآیند تولید» مندرج در«فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 1» را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1)، ساخته و ارایه نمایند، می­‌توانند بعنوان شرکت دانش­‌بنیان تایید شوند.

 

21-   شرکت­های «نوپا نوع1» و «تولیدی نوع1» از چه حمایت­‌ها و تسهیلاتی می­توانند استفاده نمایند؟

پاسخاین شرکت‌­ها قادر به استفاده از تمام حمایت‌­های ­نام برده شده در قانون حمایت از شرکت‌­ها و موسسات می‌­باشند.

 

22-   حمایتها و تسهیلاتی که شرکت‌­های دانش­‌بنیان «نوپا نوع2» و «تولیدی نوع 2» می‌­توانند استفاده نمایند چیست؟

پاسخ: این شرکت‌­ها به جز معافیت مالیاتی قادر به استفاده از تمام حمایت‌های نام برده شده در قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات می‌باشند.

خدمات توانمندسازی و تجاری سازی

مشاوره، توسعه بازار، تحقیقات بازار، مجوز و گواهینامه ها

صندوق نوآوری و شکوفایی

تسهیلات مالی، ضمانتنامه، سرمایه گذاری و توانمندسازی

تسهیلات نظام وظیفه تخصصی

تسهیلات نظام وظیفه تخصصی برای افراد فعال در شرکت‌های دانش‌بنیان

معافیت‌های گمرکی

معافیت عوارض، حقوق گمرکی و سود بازرگانی، تسهیل در انجام امور گمرکی

معافیت مالیاتی

معافیت مالیاتی شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدی و نوپا

بیمه تامین اجتماعی

معافیت شرکت‌های دانش‌بنیان از پرداخت ضرایب حق بیمه قراردادها