آیا اعضای هیات علمی و کارمندان دولت امکان مشارکت در اداره یا تأسیس شرکت‌ها را دارند و یا اینکه می­‌توانند از سهامداران شرکت دانش‌بنیان باشند؟

 

پاسخ:  تأسیس شرکت توسط اعضای هیئت علمی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی و کارمندان دولت بلامانع است و در مواردی که اعضای هیئت علمی اقدام به مشارکت در تأسیس یا مدیریت شرکتی کنند که هنوز به عنوان شرکت دانش‌بنیان به تایید «کارگروه ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان» نرسیده، اقدام خلاف قانونی صورت نگرفته است.

تنها محدودیتی که در این زمینه وجود دارد، موضوع منع مداخله کارمندان دولت در معاملات دولتی و کشوری است. این موضوع نیز تنها در مواردی اهمیت پیدا می کند که شرکت مورد نظر قصد انعقاد قرارداد با دولت را داشته باشد. بنابراین در مواردی که این شرکت‌ها کالاها و خدمات خود را صرفا به بخش خصوصی می فروشند، با محدودیت قانونی مواجه نبوده و به طور طبیعی مشمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري نخواهند بود. در ضمن کارمندان دولت نمی­توانند به عنوان مدیرعامل شرکتی مشغول به کار شوند.


 چه شرکت‌هایی مشمول قانون منع مداخله كارمندان در معاملات دولتي نیستند؟

پاسخ:  با توجه به ماده22 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت - مصوب 4/12/93، اعضای هیأت‌ ‌‌‌علمی آموزشی و پژوهشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی شاغل در سمتهای آموزشی و پژوهشی با اطلاع مدیریت دانشگاه برای داشتن سهام یا سهم‌الشرکه و عضویت در هیأت‌‌‌‌مدیره شرکت‌های دانش‌بنیان، مشمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب 1337 نیستند.

بنابراین در مواردی که اعضای هیئت علمی اقدام به مشارکت در مدیریت یا تأسیس شرکتی کنند که هنوز به عنوان شرکت دانش‌بنیان به تایید «کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش­بنیان و نظارت بر اجرا» نرسیده، اقدام خلاف قانونی صورت نگرفته است. مگر آنکه این شرکت‌ها قصد داشته باشند در معاملات يا داوري در دعاوي با اشخاص ذکر شده در زیر شرکت نمایند که در این صورت برخلاف «قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري» عمل شده است:

- دولت يا مجلسين يا شهرداري­‌ها يا دستگاه‌هاي وابسته به آنها و يا هر سازمان يا موسسه‌ای كه اكثريت سهام يا اكثريت منافع يا مديريت يا اداره كردن يا نظارت آن متعلق به دولت و يا شهرداري­‌ها و يا دستگاه‌هاي وابسته به آنها باشد.

- اشخاصي كه به نحوي از انحاء از خزانه دولت يا مجلسين يا موسسات مذكور در بالا حقوق يا مقرري يا حق الزحمه يا پاداش و يا امثال آن به طور مستمر (به استثنا حقوق بازنشستگي و وظيفه و مستمري قانوني) دريافت مي‌دارند.

- مديران و كاركنان بنگاه‌­هاي خيريه‌اي كه از دولت يا از شهرداري‌­ها كمك مستمر دريافت مي‌دارند.


به جز شرکت‌های دانش­‌بنیان، چه شرکت‌هایی مشمول قانون منع مداخله کارمندان دولت در معاملات دولتی نیستند؟

پاسخ: طبق بند 7 ماده 1 قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري، شركت ها و موسساتي كه تعداد صاحبان سهام آن يكصد و پنجاه نفر و يا بيشتر باشد مشروط بر اين كه هيچ يك از اشخاص مذكور در ماده 1 قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري، بيش از پنج درصد از كل سهام آن را نداشته و نظارت يا مديريت يا اداره و يا بازرسي آن به اشخاص مذكور در فوق نباشد، مشمول این قانون نیستند و می توانند کالا و خدمات خود را به بخش دولتی به فروش برسانند.

همچنین شركت­هاي تعاوني كارمندان موسسات مذكور در ماده 1 قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري، در امور مربوط به تعاون نیز از شمول این قانون مستثنی هستند.


 آیا دانشگاه‌­ها امکان مشارکت در تأسیس و اداره شرکت‌های دانش‌­بنیان را دارند؟ و آیا این شرکت‌ها مشمول قانون منع مداخله كارمندان در معاملات دولتي هستند؟

پاسخ:  بر اساس ماده43 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت - مصوب 4/12/93،  دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی (دولتی و غیردولتی) مجازند با ایجاد و مشارکت در شرکت‌های دانش‌بنیان که حداکثر چهل ‌و نه درصد (49%) سهام آن متعلق به دانشگاه‌ها، مؤسسات پژوهشی و دیگر واحدهای دولتی و مابقی سهام متعلق به اعضای هیأت‌‌‌‌علمی و دانشجویان و سایر سهامداران بخش خصوصی است، نتایج تحقیقات اعضای هیأت‌‌‌‌علمی و دانشجویان خود را تجاری‌سازی نمایند. ایجاد شرکت و درصدهای سهام و دیگر شرایط مربوط به‌ تصویب هیأت‌‌‌‌امنای مؤسسه مربوط خواهد رسید. این شرکت‌ها مشمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب 1337 نیستند.


 شرکت‌های متقاضی چگونه می‌­توانند از مزایای عدم شمول قانون منع مداخله كارمندان در معاملات دولتي استفاده نمایند؟

پاسخ: شرکت‌های متقاضی پس از ثبت نام و ارائه اسناد مربوطه در سامانه daneshbonyan.ir، توسط «کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجرا»، موضوع ماده (3) آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات، مورد ارزیابی قرار می گیرند و در صورت تأیید، از مزایای عدم شمول «قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري» استفاده می کنند.


 آیا اعضای هیئت مدیره شرکت متقاضی باید از اعضای هیات علمی دانشگاه باشند؟ و سهامداری دانشگاه در شرکت‌های دانش­‌بنیان ضروری است؟

پاسخ: خیر، شرکت‌هایی که دانشگاه بعنوان سهامدار آنان نیست و همچنین اعضاء اصلی آنها عضو هیئت علمی دانشگاه نیز نباشند، می‌­توانند وارد فرآیند ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان شوند.

خدمات توانمندسازی و تجاری سازی

مشاوره، توسعه بازار، تحقیقات بازار، مجوز و گواهینامه ها

صندوق نوآوری و شکوفایی

تسهیلات مالی، ضمانتنامه، سرمایه گذاری و توانمندسازی

تسهیلات نظام وظیفه تخصصی

تسهیلات نظام وظیفه تخصصی برای افراد فعال در شرکت‌های دانش‌بنیان

معافیت‌های گمرکی

معافیت عوارض، حقوق گمرکی و سود بازرگانی، تسهیل در انجام امور گمرکی

معافیت مالیاتی

معافیت مالیاتی شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدی و نوپا

بیمه تامین اجتماعی

معافیت شرکت‌های دانش‌بنیان از پرداخت ضرایب حق بیمه قراردادها